Butiken

Läder, mässing & rostfritt stål - så här tar du hand om dina nya kökshandtag

Vill du att dina nya köksbeslag ska hålla sig fina länge? Här är tipsen om hur du tar hand om dem på bästa sätt!

Skötselråd till kökshandtag

Här berättar vi mer om hur du kan ta hand om dina nya kökshandtag på bästa sätt. Våra handtag och knoppar finns i många olika material, exempelvis mässing, trä, läder och rostfritt stål, men de behöver i regel inte någon avancerad rengöring. Vill du dock att de ska hålla sig fina länge så har vi här samlat några skötselråd och tips till de olika beslagen.

Skötselråd till mässingshandtag

En vanlig fråga vi får är hur man bäst tar hand om sina mässingshandtag och mässingsknoppar till byrå och kök. Mässing är ett material som gärna förknippas med husmorstips och högeffektiva putsmedel men faktum är att nästan alla våra kökshandtag och knoppar i mässing är lackerade. Det innebär att utanpå mässingen ligger en tunn lack som gör att mässingen håller sig fin, glansig och polerad väldigt länge. Tack vare lacken behöver du därför inte putsa mässingshandtagen med något putsmedel eller starkare rengöringsmedel utan med en mjuk trasa och vatten ska räcka! Är det lite tuffare fettfläckar på mässingsbeslagen kan du även ta lite milt rengöringsmedel. Undvik dock att putsa för mycket på handtagen för risken finns att man putar bort den skyddande lacken och då kan mässingen börja ojämnt att åldras och få en fläckig patina.

I vår butik kan du dock också köpa mässingshandtag utan lack. Mässing utan lack får med tiden en vacker patina över sig och mässingen åldras naturligt vilket en del kunder föredrar och vill ha i sitt hem. Våra olackerade beslag i mässing kan du putsa med mässingsputs, exempelvis Häxans, men vanligast i det fallet är att man föredrar åldrandet och låter mässingen ha kvar sin patina.


Skötselråd till metallhandtag i rostfritt stål & zamak

De vanligaste och populäraste handtagen att ha i kök och på garderobsdörrar är handtag i metall. Vi erbjuder ett stort sortiment av metallhandtag där de absolut flesta är tillverkade i en zinklegering som kallas zamak. Zamak är ett tåligt material som är tacksamt när det gäller att skapa mindre metallprodukter och en väldigt bra bas till olika färgfinishar. Metallhandtag i zamak är dock alltid lackerade oavsett vilken finish metallen har vilket gör att de håller sig fina länge. I botten är det därför zamak, sen badas beslagen i önskad färgfinish så som exempelvis svart eller antik och sist läggs en tunn lack på för att skydda beslaget. När det kommer till skötselråd gällande våra beslag i zamak är det samma som lackerade mässingshandtag - mjuka trasor och milt rengöringsmedel är det bästa. 

En del av våra metallhandtag är tillverkade i rostfritt stål. Är kökshandtaget i rostfritt stål så rekommenderas inga rengöringsmedel alls utan enbart mjuk trasa och vatten för att stålet inte skadas. 

Skötselråd till läderhandtag

Kan man verkligen ha läder i köket? Såklart man kan! Läderhandtag ger ett väldigt ombonat och mjukt intryck på köksluckor och garderobsdörrar och läder blir ju bara vackrare med åren! Kökshandtag med läder är väldigt populärt men många är oroliga att de ska bli "fula" med tiden. Läder är ett naturmaterial som åldras, oavsett vart i hemmet det sitter. Lädret kan ändra färg och utseende av ljus, kontakt, fukt och slitage men det är också lite av charmen tycker vi! Här är dock några tips och skötselråd om man har läderhandtag i sitt kök eller hem!

  • Läder åldras. Oavsett hur försiktig du har kommer de att slitas och åldras. De handtag du använder mest är också troligast att de slits fortare än de andra, men läder som åldras är väldigt fint!
  • Du behöver inte impregnera läderhandtagen. Lädret är mättat innan det fästes på handtagen och suger därför inte åt sig fukt särskilt mycket. Dock kan fett och fukt ändra lädret utseendet på lädret efter tid och särskilt det ljusare lädret mörknar lättare. 
  • Lädret behöver inte rengöras. Kommer det en fläck på beslaget så kan du torka bort den försiktigt med en mjuk trasa. Vill du trots det putsa upp handtagen efter en tid kan du även använda läderrengöring för möbler men var då försiktigt i kanter så de inte fläks upp när du rengör. 
  • Lindade handtag ska inte släppa! En del tror att våra lindade läderhandtag är känsligare då de kan lindas upp. Det stämmer inte. Vid vanlig hantering och om inget stark rengöringsmedel används är limmet väldigt starkt och de kommer att sitta på plats väldigt länge! 

Handtag i nickel och brunt läder, närbild på detaljer.

Skötselråd till trähandtag & porslinsknoppar

Till sist kommer här några tips till dig som vill ha handtag och knoppar i trä eller porslin. Inte heller här är det några konstigheter när det kommer till användningen och skötseln och de flesta av våra trähandtag och porslinsknoppar är av tåligt material. Porslinsknopparna är tacksamma då de inte suger åt sig något fett eller smuts så med dem räcker det gott och väl att torka av med en fuktig, mjuk trasa då och då. Våra trähandtag är, liksom metallhandtagen, lackade och bör därför inte rengöras med något stark rengöringsmedel men kan även dem torkas av med en trasa.

Några av våra köksbeslag är dock i obehandlat furu vilket innebär att ingen färg eller lack är på trät. Väljer man att behålla dem som de är, utan att själv måla eller lacka dem, så är de lite känsliga mot fukt och bör då inte torkas med fuktig trasa eller rengöringsmedel.  

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.