Svarta skålar och glas på köksbänk med ett metallhandtag synligt på skåpslådan under.
Butiken

​Organisera köksskåp - 4 tips på hur du kan skapa ordning i köksskåpen

Vill du få bättre ordning i köket och göra matlagningen enklare? I den här guiden får du fyra tips på hur du kan sortera, gruppera och förvara dina köksprylar effektivt. Lär dig smarta knep för att utnyttja utrymmet maximalt, hålla ordning med märkning och undvika att något blir gammalt eller oanvänt.

Svarta och beige keramiska skålar och muggar med en träbricka och svart kökshandduk över skåpskanten."


Ett välorganiserat kök kan verkligen göra matlagningen både smidigare och mer njutbar. Genom att skapa ordning och struktur i dina köksskåp kan du spara både tid och energi, och göra det hela roligare. Här är några enkla steg som kan hjälpa dig att få bättre kontroll över ditt köksutrymme.


Börja med att sortera och gruppera

För att skapa ordning i köket är det första steget att samla liknande föremål på samma plats. Genom att gruppera saker i olika kategorier, som tallrikar, glas, matförvaring och kryddor, blir det enklare att hålla koll på var allt finns.

Till exempel är det praktiskt att förvara tallrikar och glas nära diskmaskinen eller diskhon, vilket underlättar när du plockar in och ut disk. Kryddor och andra matlagningstillbehör är bäst att ha nära spisen, så att du snabbt kan nå det du behöver när du lagar mat. För matförvaring, som matlådor och behållare, är det bra att samla dem på ett ställe, gärna i ett skåp där du enkelt når dem när du behöver.


Svarta tallrikar staplade i ett metallställ på en köksbänk, med ett svart handtag synligt på skåpslådan under.


Maximera utrymmet med lådor och hyllor

Lådor och hyllinredningar är ovärderliga för att utnyttja köksutrymmet på bästa sätt. De hjälper dig inte bara att hålla ordning utan också att få ut mer av dina skåp och lådor. Ett smart drag är att installera utdragbara lådor, särskilt i djupa skåp där det kan vara svårt att nå saker längst in. På så sätt slipper du böka runt och kan lätt komma åt allt du förvarar. Skåpsinredning av olika slag kan också vara till stor hjälp och gör det lättare att organisera i skåpen. Dessutom är korgar och mindre lådor perfekta för att samla småsaker som plastlock, burkar eller snacks. Du kan nästan aldrig ha för många av dessa!


Använd märkning för att hålla ordning

Att märka skåp, lådor, hyllor och behållare är ett enkelt men otroligt effektivt sätt att skapa struktur. När allt har en tydlig plats blir det lättare att hålla köket organiserat över tid, och alla i hushållet vet var saker ska vara.

Du kan använda märkpennor, etiketter eller skålhandtag med etikettskylt för att tydligt ange vad som finns i olika lådor eller burkar, vilket gör det enklare att snabbt hitta rätt sak. Om du vill göra det ännu mer visuellt kan du prova färgmärkning. Till exempel kan du ge alla kryddburkar en färg på etiketter och bakartiklar en annan, det är ett system som är lätt för både stora och små att följa.


Vintageinspirerad metallskylt med texten

Rensa och rotera regelbundet

Ett välorganiserat kök kräver underhåll. För att undvika att saker börjar hopa sig igen, är det viktigt att du regelbundet rensar och roterar dina föremål. När du organiserar matvaror kan du till exempel placera de nyaste längst bak och de äldre längst fram. På så sätt minskar risken för att något blir för gammalt och oanvändbart. Det är också bra att gå igenom dina skåp minst en gång per kvartal för att rensa ut saker du inte längre använder eller som har passerat sitt bäst före-datum. Föremål som är i gott skick men inte längre behövs kan skänkas eller återvinnas.

Genom att följa dessa enkla tips kan du förvandla ditt kök till en välorganiserad och funktionell plats, där matlagningen blir både lättare och roligare. Lycka till med din köksorganisation!


JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.